Cellip eller Därför tjänar du inte pengar på Internet

Om du startar en webbplats och får lite trafik till den kan du i många fall tjäna pengar på din hemsida. Det finns flera sätt att göra det på. Ett alternativ är Google Adsense som visar textbaserade annonser på hemsidan som automatiskt anpassas till din hemsidas innehåll (även om startsidan på resenyheter.eu envisas med att visa annonser om bredband istället för resor).

Ett annat sätt är att själv leta upp och lägga in relevanta annonser via så kallade affiliateprogram. Det innebär att du skaffar ett konto hos exempelvis Tradedoubler, Affiliator eller klåparna Double. Du lägger sedan upp någon form av annons, vanligen en banner, på din sida. Besökarna klickar på annonsen, köper tjänsten eller produkten och du tjänar storkovan. Åtminstone i teorin.

När det gäller Double är det extra svårt att tjäna pengar. Förutom att deras system för publicister (alltså de som visar annonserna) är klart sämre än både Tradedoubler och Affiliator (jag har sålt mina aktier i Eastpoint för länge sedan, men jag tycker Affiliator är rätt bra ändå) gör Double självmål genom att låta idioterna till annonsörer (för många är faktiskt riktiga idioter) ta hand om sina banners själva. När sedan hemmapularen uppdaterar sin hemsida hittar han en katalog med gamla filer som nog inte används längre. De filerna tar han bort och vips så slutar alla banners att fungera.

Eller så använder de det billigaste webbhotell de kan hitta och plötsligt innebär ett par tusen annonsvisningar att kontot stängs ner och inga banners visas.

Eller så väljer man att göra som Meddelandelån och lägga sina banners på en server i Estland (ok, det är en .ee-adress och jag har inte orkat kontrollera om servern i sig faktiskt står i Estland) som blir lite trött och somnar in i ett par dagar lite då och då.

Dagens spark i arslet går dock till iptelefonioperatören Cellip. Jag tänkte precis lägga upp en liten banner på iptelefon.se för Cellip, men först tänkte jag klicka runt lite på deras webbplats. Steg ett för beställning går ut på att man ska besvara frågor för att få en rekommendation.

Jag anger att jag är privatperson. Cellip vill uppenbarligen inte ha privatpersoner som kunder för jag får tillbringa den närmaste kvarten med att besvara frågor om faxar, samtalsvanor, personer i hushållet, vänner i utlandet och förmodligen någon fråga om hur många fiskar jag skulle ha i ett akvarium om jag hade något (jag får erkänna att jag till slut bara klickade förbi för att se om frågorna någonsin skulle ta slut). Jag hade tröttnat efter tredje frågan, men för den som härdar ut till slutet får man ange sin e-postadress varefter det ska skickas ett e-brev med en rekommendation om abonnemangstyp.

En vecka senare kanske man fått mailet och får fråga på ett par hundra frågor till varefter man kan beställa.

Jag har skrivit till Cellip. Det ska bli intressant att se om de svarar. Men jag tänkter inte lägga upp någon banner så länge det fungerar så där. Jag har inte mycket trafik, men den är kvalitativ och skulle förmodligen ge en rätt hög avslutsprocent om det gick att komma till avslut på deras webbplats. Efter åratals användande av Internet anser jag mig vara en van surfare, men jag klarar inte av att beställa något på deras webbplats.

Jag är uppriktigt förvånad över att Double.net inte gått i konkurs redan. Jag har för Sajthotellets räkning försökt förhandla fram ett vettigt avtal med dem i flera år. De vill dock ha ett avtal som gynnar “båda parter”, vilket i praktiken betyder att Double vill ha betalt oavsett om vi får en enda beställning från deras nätverk. Dessutom verkar det inte finnas några bra webbplatser anslutna till Doubles nätverk.

På Dan.se finns mer intressant läsning om affiliatemarknadsföring. Bland annat om hur sällan Hotels.com betalar och hur Travelpartner lurar sina affiliates.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *