Google släppte igår sin webbläsare, Google Chrome, och den hyllas i pressen.
Visst, gratis är gott. Men vill du släppa in Google i din dator och ge dem ökade möjligheter att kartlägga dig? Google har redan mängder med information om dina surfvanor, inte bara genom att analysera den direkta trafiken och sökflödet på huvudprodukten, sökmotorn. Google adsense publicerar annonser på många webbplatser och spårar helt klart uppgifter om dig för att kunna visa de annonser Google tror att du mest sannolikt klickar på.
Men det finns många webbplatser utan reklam som använder Googles fria webbstatistikverktyg Analytics. Också där samlar Google in mängder med information om internetbesökaren.
Ja, visst du kan stänga av cookies och vidta andra åtgärder för att vara lite mer privat, men det närmaste du kommer är förmodligen att använda en dator på ett internetcafé. Du betalar kontant och loggar inte in på några personliga konton.
Det upprörande är att journalisterna som har som uppgift att granska kritiskt med hull och hår sväljer att Google är snälla och trevliga. De kan ju knappast på allvar tro att ett större amerikanskt vinstdrivande företag gör något bara för att vara snälla och helt utan egen vinning.
Personligen föredrar jag nog ändå Microsoft. Microsoft är det onda multinationella och vinstdrivande amerikanska företaget som gör vad som helst för att sälja sina produkter. Det är allmänt känt. Google å andra sidan har arbetat på sin snälla image utan att någon verkar fundera på vad som döljs i kulisserna.
Till och med Hjalmar, som brukar vara nyanserad, intelligent och kritisk, rosar Google Chrome.
Frågan är hur mycket inflytande du vill att Google ska ha över Internet och ditt liv framöver. Hur mycket vill du att Google ska veta om dig. Vad har du att dölja?
Förutom Google Apps som ger Google tillgång till de dokument du jobbar med i deras fria verktyg så har e-posttjänsten Gmail blivit oerhört populär. Genom Gmail har Google möjligheten att läsa och analysera ofantliga mängder privat information som skickas till ditt mailkonto.
Anmärkningvärt är ju att svenska myndigheter använder sig av Googles tjänster. Då syftar jag inte på att Sveriges Television, SVT, lagt ut filmklipp på YouTube utan snarare på att privata e-postadresser i utlandet såsom hotmail och gmail används för att skicka information om mer eller mindre kritiska uppgifter. Det har ju föreommit exempel på att material i pågående och därmed sekretesskyddade polisutredningar skickats till privata gmailkonton. Det ger Google stora möjligheter att ytterligare kränka din personliga integritet.
Är jag paranoid med konspiratiosteorirer? Kanske, men hellre det än otrevligt överraskad.
Tidningsartiklar
IDG: Första testet: Så bra är Googles webbläsare Chrome, Googles webbläsare snart i mobilen, Snabb, snabbare, Google Chrome, Opera klår Chrome i standardtest, Därför är Chrome en dålig idé
DN: Googles browser utmanar Microsoft, Fakta om Google Chrome, Så började sagan om Google, Test av Google Crome, Google Chrome tvingas till reträtt
NyTeknik: Googles nya webbläsare, Ny Teknik testar Googles webbläsare
SvD: Google satsar på egen webbläsare
Sydsvenskan: Google lanserar egen webbläsare
Hej, nej jag har inte alls tittat på de där bitarna. Dock känns det lite egalt om browser vet “nästan” vart jag surfar genom google toolbar/pr-checkern som jag kör i firefox eller om de vet exakt. Dessutom använder jag google mail, google reader, google analytics, adwords, adsense mfl redan idag. Skulle gissa på att minst 50% av min onlinetid tillbringas på en google-webbplats redan idag. Vad gör det om google vet om resten också? 🙂
Pingback: Google Chrome: google vill äga allt du gör på webben » Adsweep
Pingback: Gester…med ord » Blog Archive » Firefox är större än Internet Explorer, om man vill det
“Genom Gmail har Google möjligheten att läsa och analysera ofantliga mängder privat information som skickas till ditt mailkonto. “.
Skulle du vilja skriva ner vart du fått denna information?
Chico:
GMail tar ju emot och skickar e-post för samtliga gmailkonton vilket innebär att det finns en teknisk möjlighet att spara undan data. Jag använder inte själv gmail, men givetvis kan Google läsa all mail på sina servrar. Huruvida datan verkligen samlas eller ens analyseras i dagsläget ska jag låta vara osagt.
Vanliga webbhotell har också möjlighet att komma åt e-post som passerar deras e-postservrar, så det är inget som är unikt för gMail i sig.