Yrkesförarkompetensen klar

Jag har ägnat en stor del åt hösten till körkortsutbildning. Framförallt har jag tagit D-behörigheten (buss), men eftersom jag tog den efter 10:e september började ett nytt EU-direktiv att gälla.

Tack och lov har jag åtminstone åldern inne för reducerad utbildning. Jag har därför precis avslutat 140 timmar utbildning i Swebus regi. En spännande utbildning på många sätt och vis. Till att börja med är utbildningen helt ny och det finns ingen vettig information att tillgå om vilka kunskapskrav som egentligen ställs. Vägverket har ett dokument som hänvisar till ämnensområden, rekommendationer och förordningar. Helt plötsligt ska man ha kunskaper om sin egen hälsa och matintag samtidigt som man ska känna till en massa om offentlig upphandling. Jag har svårt att tro att jag blir en bättre bussförare för det.

Mest spännande av allt var beskedet på utbildningens första dag. Tre trafikskolor har skickat elever till Vägverket för examination. En grupp hade inte rapporterats in korrekt och fick inte skriva, de två andra grupperna klarade inte teoriprovet.

Idag var vi ett tappert gäng nya bussförare från Swebus som var först i Stockholm med att genomföra kunskapet för yrkesförarbevis – persontransport. Efteråt fick jag veta att två personer på andra håll i Sverige godkänts. I och med att jag var först klar i gruppen bör jag alltså ha blivit nummer tre i Sverige som godkänts. Det gick ganska bra för resten av gruppen också. 54,5% blev godkända och resten var mycket nära godkänt.

För några dagar sedan skrev jag teorin för lastbil (C-behörighet) på samma ställe men faktum är att idag var första gången jag var riktigt nervös inför vägverkets prov. Jag kände mig faktiskt mer säker när jag skrev B-teorin för första gången och klarade mig nätt och jämt.

Ett stort tack till Anders på Swebus som varit en utomordentlig lärare. Utan honom hade vi knappast klarat provet.

Nu väntar den bistra verkligheten och jag förmodar att första passet med folk i bussen och en handledare som stöd kommer under nästa vecka. Det är i alla fall slut på korvstoppningen och det kanske blir lite mer fart på mitt bloggande.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *